Vill du göra evenemang tillsammans med oss?

För att kunna utvecklas och göra flera arrangemang så skulle vi i föreningen, Folkparkens vänner, behöva vara flera personer som vill engagera sig i arbetet med att få parken att leva upp igen!

Vi i styrelsen för Folkparkens Vänner vill därför starta en arrangemangsgrupp, där vi söker dig som tycker att det här låter kul, kanske har förslag på vad för typ av arrangemang vi kan göra tillsammans och som kan tänka sig jobba ett/flera tillfällen under sommaren. Hör gärna av dig till någon i styrelsen om du har frågor eller tänker det låter intressant!

Vårtal i Folkets park 2022


Jag är nog inte den enda av oss som älskar våren. När all grönska smyger sig upp ur marken och fram på buskar och träd. Ordet vår, inte din, inte min utan vår. Kanske är det därför det särskilt mysigt att scouterna vill lägga firandet av valborgsmässoafton i Folketspark för den är vår och det är vår!


Trots pandemi och ett fruktansvärt krig som pågår måste vi sprida lite glädje och värme till varandra.


Jag kan hålla med Tage Danielsson när han säger: – Det är ens förbannade skyldighet att vara glad. Annars bättrar man bara på livets och all världens elände.

Hoppet om en ljus framtid är det sista som lämnar människorna. Vi börjar redan vid vintersolståndet att prata om att nu går vi mot ljusare tider. Och när solen tittar fram känner man att våren är på väg. Nu är den här.


Jag tänker säga lite om folkets park


Folkparker runt om i Sverige byggdes upp av engagerade människor för att man skulle kunna samlas och utbyta åsikter och diskutera samhällsfrågor, vilket inte var tillåtet vart som helst. Det var på dessa områden demokratin växte. Det blev också här man samlades för att lyssna på musik och dansa.


Under 40-talet kom jazzen med Alice Babs bland annat och sedan följde det en tid av olika musikunderhållningar.
Under 50-talet kom LillBabs, Snoddas och många andra.
Sedan under 60-talet, blev det mer hela band som åkte runt på turné i parkerna såsom Hepstars, Hootenany Singers.
På 70-talet var det killar som Jerry Williams och på 80-talet Magnus Uggla och Thomas Ledin, Gyllene tider, Carola och Lena Philipsson. mfl mfl.
Och så dansband förstås.


Vår kära Folkpark är snart 90 år och har överlevt flera epoker. Här har folk fått till sig nyheter, musik och kultur i årtionden. Stora evenemang för hela familjen och många danstillställningar.

Men i och med att TV-kanalerna utvecklades och blev fler, blev det färre som sökte sig till parken och det förändrade förutsättningarna för en lönsam verksamhet. Festerna blev färre, behovet av demokratiska mötesplatser minskade och parken började förfalla.


Men på 80-talet kom Rockparty. Med hjälp av det breda föreningslivet skapades HultsfredsFestivalen, som behövde hela Parken och mer därtill. I nästan 30 år utvecklades Festivalen till att vara den stora Rockfestivalen i Sverige. Men även festivalen fick ett slut.

Frånvaron av Festivalen gjorde att det åter var tydligt att förfallet av Parken var ett problem. För att undvika rivning måste en ordentlig upprustning komma till stånd.


I Hultsfred fanns emellertid en stor känsla för Folkets Park. Det visade sig att det fanns många föreningsaktiva och gamla Festivalare, som var beredda att rädda Parken åter en gång. Till att börja med, med Hembygdsföreningens hjälp och sedan bildades Föreningen Folkparkens Vänner.


Vi i Folkparkens vänner vill åter blåsa liv i Folkparken. Parken skall bli samlingsplatsen för små och stora Evenemang som samlar folk från när och fjärran till festligheter som bröllop och dop och födelsedagar, musik- och dansevenemang, teater och andra aktiviteter.

Det behövs alltid föreningsfolk och intresserade människor för att hålla Parken fin och full av aktiviteter.


Så är du intresserad av att vara en del av denna utveckling så är du hjärtligt välkommen. Kanske vill du vara med mycket eller kanske bara någon gång då och då, allt engagemang är välkommet. En hjälpande hand gör stor skillnad.


Nu vill jag avsluta mitt lilla tal med att utbringa ett fyrfaldigt leve för våren… Hipp, Hipp…. Hurra, Hurra, Hurra, Hurra!


Rosie Folkesson/ordförande i Folkparkens vänner på uppdrag av scouterna.